Свържете се с арт клуб „Пей сърце“ на тел. +359886143574!

Вход: Безплатен

Людмил Дуков разказва за мистични пътешествия в Перу на 7 юни в „Пей сърце“

Людмил Дуков разказва за мистични пътешествия в Перу на 7 юни в „Пей сърце“

На 7 юни от 19:30 часа пътешественикът и блогър Людмил Дуков ще разкаже на гостите на арт клуб „Пей сърце“ за тайните на Перу. Неговите впечатления от страната с най-зрелищните гледки в Южна Америка, комбинирани с изискани питиета и изкусителни ястия, ще ни пренесат отвъд популярните факти на туристическите наръчници.
Людмил ще обърне внимание на интересния факт, че страната е страна с хилядолетна култура преди инките, прекосили Тихия океан между 3000 и 1800 г. пр. н. е. Първите следи от човешко присъствие на територията й датират от 11 000 г. пр. Хр. и е световноизвестна със своите паметници от миналото. Професионалният турист ще покаже на гостите на „Пей сърце“ парченца от културите на Чиму, Чаван, Инка и др., оставили след себе си немалко исторически загадки. Сред тях са величественият „изгубен град“ Мачу Пикчу, дворци, мавзолеи, пирамиди и множество постройки в долината Ламбаске. В пустинята Наска се намират както световноизвестните загадъчни рисунки, така и многобройни паметници на индианската култура. Людмил Дуков ще подчертае, че и до ден днешен шаманите са много популярни в Перу. Затова традиционната медицина е в постоянен конфликт с местните лечители и врачки. Много хора ходят на шамани, за да ги лекуват или за да ги изчистят от черни магии.
Людмил ще „разходи“ гостите на „Пей сърце“ по дължина на тихоокеанското крайбрежие, където е разположена пустинната равнина Коста. Над нея се издига впечатляващата планинска верига на Андите. Той ще разкаже, че в североизточната част на Перу попадат джунглите на Амазонската низина, наричани селвас. Именно тези гори са едно от малко познатите кътчета в съвременния глобален свят. В тях живеят над 400 местни индиански племена, които имат свои бит, език и традиции. Джунглите са богати и на много растителни и животински видове, една част от които са почти непознати на учените.
Людмил ще покаже впечатляващи кадри от езерото Титикака - най-голямото планинско плавателно езеро, обявено за влажна зона с международно значение. То е разположено на над 3000 метра надморска височина на границата между Перу и Боливия и е заобиколено от заснежени планински върхове.
Въпреки богатата си култура, множеството полезни изкопаеми като като мед, злато, сребро, диаманти и смарагди, страната се нарежда сред най-слабо развитите в света. Основен поминък е риболовът, а в Андите се отглеждат лами. Людмил ще насочи поглед и към перуанската кухня, която е една от най-богатите в световен мащаб. Множеството племена, населяващи територията на страната, заедно с испанските колонизатори, оставят своя белег върху кулинарията. Деликатес в Перу, както и в съседен Еквадор, е морското свинче на скара с печени картофи.
Очакваме Ви с още много любопитни истории за екваториален Перу на 7 юни в 19:30 часа в арт клуб „Пей сърце“!
Направете своята резервация на тел. +359886143574!
Вход СВОБОДЕН!

Image
Image